Atelierklas

 

 

Als enige cultuurprofielschool in Breda biedt Markenhage, naast onderwijs voor vwo, havo, mavo, ook extra cultuurklassen aan. Hieronder vallen de driejarige podiumklas en de atelierklas. 

 

Als je extra veel plezier beleeft bij tekenen en knutselen en je daardoor creatief wilt ontwikkelen, kun je je opgeven voor de atelierklassen. Dan krijg je les in tekenen, handvaardigheid, fotografie, beeldhouwen en beschouwen van kunst. Daarbij werken we samen met Bredase culturele instellingen zoals Atelier Breda, kunstacademie St.Joost, grafische werkplaats Raaf, Electron en diverse musea. Onze atelierklas is hartstikke interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk! 

 

 

WAT LEER JE IN DE ATELIERKLAS?

 

Je leert allerlei bijzondere technieken om mooie werken te maken. Meer dan in de andere klassen. Verder leer je heel goed te kijken naar het werk van jezelf, van anderen op school en van allerlei kunstenaars. Zo ontwikkel je je mening over wat je mooi vindt en waarom. Je leert ook, dat iedereen een verschillende smaak heeft en dingen anders ervaart. Er is volop ruimte voor je eigen ideeën. En je ontdekt, dat je smaak zich in de loop der jaren ontwikkelt. Gelukkig maar, anders zou je leven best wel saai zijn en groei je niet. Op deze website en op onze Facebook-pagina kun je verschillende activiteiten zien van de atelierklas. Kom ook eens kijken naar de expositie van onze leerlingen. Je zult verbaasd zijn over de mooie en verschillende werken die ze hebben gemaakt. Ook al in de brugklas! Wil je graag zien wat de leerlingen allemaal maken in de Atelierklas klik dan hier.

 

HOE ZIEN DE LESSEN ERUIT?

 

Wekelijks heb je vijf vaste uren atelierklas in een gemengde groep Vwo/Havo/Mavo. Je krijgt meer kunstzinnige vorming dan de andere leerlingen. Je krijgt 2 lessen 2D (tekenen en schilderen), 2 lessen 3D (handvaardigheid) en een daltonuur vrije ruimte. In die vrije ruimte mag je zelf je activiteit kiezen: 2D, 3D, fotografie, animatie, mode, etc. Ook bieden we verschillende workshops aan: beeldhouwen, grafische vormgeving, fotografie, en we bezoeken diverse musea. Soms vinden de workshops en museumbezoeken buiten lestijd plaats, soms tijdens de lessen.  

 

WAT DOEN WE NOG MEER?

 

Tijdens het schooljaar exposeren leerlingen van de atelierklas hun werk op Markenhage. En aan het einde van het schooljaar is er een overzichtstentoonstelling in de stad. Zo leer je zelf je werkstukken te presenteren en kunnen je familieleden, docenten, medeleerlingen en andere belangstellenden zien wat de atelierklasleerlingen presteren. Dan krijg je echt eer van je werk!  

 

HOE KOM JE IN DE ATELIERKLAS?  

 

Eerst doe je een toelating waarbij je een opdracht uitvoert. Ook hebben we een persoonlijk gesprek met je en bekijken we een aantal door jou gemaakte werkstukken. Zo proberen wij te ontdekken wat je al kan en waarom jij graag naar de atelierklas wilt. Bij een positieve beoordeling word je in de atelierklas geplaatst. Maar je moet natuurlijk wel eerst aan de eisen van alle brugklasleerlingen voldoen om op Markenhage te kunnen komen.  

Wil je graag toelating doen voor de atelierklas, klik dan hier voor meer informatie en voor de toelatingsformulieren. De toelatingen van de podium of atelierklas organiseren we op dinsdag 14 februari 2023 van 16:00 tot 18:00 of woensdag 15 februari 2023 van 13:30 tot 15:30 en van 16:00 tot 18:00.

Let op: inschrijven voor de Atelierklas kan tot 12 februari 2023. 


WAT KUN JE ER VERDER MEE?

 

Je zult in de atelierklas veel werken maken. Dat is handig voor een creatieve vervolgopleiding. Je hebt dan een volle portfolio (dat is een map waarin een ander kan zien wat je gedaan en gemaakt hebt). 

Als atelierklasleerling leer je vooral zelfstandig in oplossingen en mogelijkheden te denken. Je bent een echte onderzoeker. Op zoek naar oplossingen om iets te maken en op zoek naar je persoonlijke stijl en dat waar je goed in bent. Je leert op eigen benen te staan, je eigen weg te kiezen en door te zetten als je even niets weet. 

Als je later op Markenhage wilt kiezen voor het examenprogramma tekenen/ handvaardigheid of kunst algemeen beeldend, dan sluit het onderbouwprogramma van de atelierklas hier perfect op aan. 

De Atelierklas biedt geen garantie om meteen aangenomen te worden op een kunstzinnige vervolgopleiding. Maar geeft je wel meer inzichten en een bredere kunstzinnige blik.

 

KOSTEN

Aan de atelierklas zijn extra kosten verbonden, want we organiseren ook heel veel extra dingen. Zo huren we bijvoorbeeld specialisten in, je gaat naar musea en bezoekt tentoonstellingen. En natuurlijk gebruiken we vaak mooie materialen in de lessen.  Per schooljaar betaal je €295,-

Voor vragen kun je mailen naar

atelierklas@markenhage.nl